27 juni 2015

jordgubbar i mängd

Det börjar bli tradition nu, tredje året nu.
Tradition att köpa hem jordgubbar efter scoutlägret. 
I tisdags åkte jag med våra goa uvar på UV-scoutläger på Råås gård i Tranås och Jonas åkte upp till Värmland med barnen dagen innan. Igår, fredag fick jag långa goa kramar när de kom till lägerplatsen. Jonas stannade kvar och jag och barnen åkte hem efter att Bella o Frankt fått pröva på scoutlivet lite.

Stannade på vägen och köpte med två lådor med jordgubbar, jag älskar att ha frysen full av bär under vintern för att kunna göra massa goda smoothies och sylt och marmelad. 30 liter jordgubbar tar ett tag att rensa, tur då att man har två små hjälpredor…;)


Jordgubbssaft är ju lite lyxigt att göra och väldigt gott! Andra år har jag gjort rårörd saft med det här receptet. Igår testade jag att koka saft istället eller rättade sagt jag gjorde både och för att jämföra resultatet. Båda blev självklart goda men jag föredrar nog att göra rårörd jordgubbssaft, både med tanke på färg och smak. Anledningen till att jag kokade var att jag ville bli klar samma kväll och det är ju ett plus.

Det här receptet använde jag mig av:

Jordgubbssaft:

4 liter jordgubbar
6 dl vatten
5 dl strösocker per liter avrunnen saft
ev 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg i en gryta och häll på hett vatten. Låt allt småkoka i 10 minuter. 
Häll upp fruktmassan i en silduk och låt saften rinna av i ca 30 minuter i en ren gryta. Mät saften.
Blanda i socker efter mängden saft och låt allt koka upp på nytt. Se till att allt socker löst sig. Skumma noga.
Häll upp lite av den varma saften i ett glas och rör ner natriumbensoat. Blanda ner i saften. Om du fryser saften eller dricker upp den inom några veckor behövs inget konserveringsmedel.
Häll upp på rena flaskor.

Av det överblivna jordgubbsmoset blev det till barnens glädje jordgubbsremmar, dessa var klara lagom till frukost.

Barn var glada över att få hjälpa till och rensa och äta så mycket de ville. Trots deras hjälp, vilket troligtvis resulterade i mer städning så tog det sin lilla tid. Först efter tolv hade jag fryst in, hällt upp saften, satt in jordgubbremmarna i ugnen och städat i ordning. Som tar var kom jag ihåg att spara några liter till frukost och smoothie till idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar