5 april 2014

Upptinad bulle med kardemummafyllning efter en trött dag

Idag var en sån där trött dag, en dag när man inte kommer sig för något, en dag när inspirationen till att laga mat är lika med noll, en dag när man knappt tar sig ut, en dag när man inte bryr sig om att dottern sitter på bordet och ser för mycket på film...


En sån dag var det idag men tack och lov har jag blivit piggare nu på kvällen och njuter nu av en kopp kaffe och en kardemummabulle från frysen till det.

Apropå bulle...har nämnt tidigare att jag fick en kokbok när jag fyllde år, Söta Kakor. Har nu några gånger bakat dessa bullar från den boken. Mums säger jag och snygga blir de också!
Här är receptet från kokboken.


Kardemummagömma ca 25 st

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
3 tsk nymalda kardemummakärnor
ca 15 dl vetemjöl
ägg till pensling
pärlsocker

Kardemummasmör:
ca 200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk nymalda kardemummakärnor

Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av den kalla mjölken. Smält smöret, tillsätt resten av mjölken och ljumma blandningen till 37 grader.
Häll den ljumna blandningen över jästen och tillsätt salt, socker, ägg och mald kardemumma. Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen i maskin ca 6-8 min till en bland och smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk ica 30 minuter.Baka ut degen till runda bullar och lägg dom i aluminiumformar.
Rör ihop ingredienserna till kardemummasmöret. Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa varje bulle rikligt med fyllning. Pensla bullarna ed uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 11 minuter.

Har insett hur fantastiskt gott det är med nymald kardemumma i bullar, gör inget om man inte orkar stöta den så länge heller, lite stora bitar kardemumma funkar fint det med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar