Häromveckan gjorde Jonas och jag äppelmos - det är riktigt gott med hemmagjort mos.
Torkade äppelringar är ett gott snacks.
När jag bodde hemma hos mamma och pappa torkade vi äppelringar på koronnpinnar i klädkammaren för där var det varmt intill murstocken. Jag rensade på kökshyllan och torkade mina äpplen där. Torkade även några plåtar med ringar i ugnen för att se vilka som blev bäst. Själv föredrar jag att lufttorka dom framför i ugn. Kanske hade jag inne dom något förlänge i ugnen, för de blev lite för krispiga, tycker bäst om när de blir så där gott sega.
Idag gjorde jag ett testkok på äppelmarmelad. Gjorde bara en halv burk för att testa smaken. Jag hade i ganska mycket ingefära och lite kanel. Den kombinationen passar perfekt till jul. Kanske får göra några burkar och spara till dess.
Pappa har gjort sin egna äppelpress och gör jättegod äppelmust, men har man ingen sådan så kan man i alla fall enkelt göra egen äppeldricka på samma sätt som jag gjort rabarber- och fläderdricka. Det har jag i alla fall hört och läst men idag när jag skulle sila saften, kände jag att det luktade jäst och det smakade som det luktade. Den drickan gick rakt ner i slasken. Ska testa en gång till, kanske kokar jag saften istället då.
I äppeltider kan man göra mycket gott men orkar eller vill man inte det, kan man ju bara äta ett äpple som det är!
Äppelträd är bland det bästa man kan ha, tänk vad mycket gott det kan bli!
SvaraRaderaVi kokade vår äppeldricka i år, och jag tycker nog att resultatet blev bättre!
Ha det gott.... kram!