Så därför är det inte så konstigt att jag nu tipsar om två goda recept på vitt bröd. Dels Leilas mammas goda tekokor och så min mammas goda Pain Riche.
Tekakorna har blivit ett favoritrecept, goda att göra på grahamsmjöl också. Pain riche gjorde jag till midsommarbuffén, det är ett gott bröd att ha just till en buffé.
Leilas tekakor (ur boken a piece of cake)
5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl
Värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i 14 bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i 14 bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
6 dl ljummet vatten
16 g jäst
15 dl vetemjöl
2 msk salt
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig. Jäs i 2 timmar.
Forma degen till 6 st pain riche och vrid dom ett par varv. Lägg på en plåt och skåra med en vass kniv. Jäs i 2 timmar. Grädda i 10 minuter i 250 grader. Ta ut bröden och pensla med vatten. Grädda ytterligare 5 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar