27 juni 2015

Bärpaj

Ytterligare ett inlägg ifrån midsommar kommer här…

Bärpaj hör försommaren till. Gillar rabarberpajen med det syrliga ihop med det söta. En favoritpaj är det här receptet:

Knäckig rabarberpaj:

500 g rabarber
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl sirap
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1krm viljsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Rör ner de torra ingredienserna.
Skär rabarbern i små bitar och lägg i en form. Bred på smeten.
Grädda pajen mitt i ugnen 40-50 minuter, till den har fått fin färg.

Smidig eftersom den bara är att röra ihop och hälla över.



Nu i midsommar testade jag en annan paj som jag kan tipsa om. I det här receptet är det hallon men jag gjorde med jordgubbar och rabarber.


jordgubbar i mängd

Det börjar bli tradition nu, tredje året nu.
Tradition att köpa hem jordgubbar efter scoutlägret. 
I tisdags åkte jag med våra goa uvar på UV-scoutläger på Råås gård i Tranås och Jonas åkte upp till Värmland med barnen dagen innan. Igår, fredag fick jag långa goa kramar när de kom till lägerplatsen. Jonas stannade kvar och jag och barnen åkte hem efter att Bella o Frankt fått pröva på scoutlivet lite.

Stannade på vägen och köpte med två lådor med jordgubbar, jag älskar att ha frysen full av bär under vintern för att kunna göra massa goda smoothies och sylt och marmelad. 30 liter jordgubbar tar ett tag att rensa, tur då att man har två små hjälpredor…;)


Jordgubbssaft är ju lite lyxigt att göra och väldigt gott! Andra år har jag gjort rårörd saft med det här receptet. Igår testade jag att koka saft istället eller rättade sagt jag gjorde både och för att jämföra resultatet. Båda blev självklart goda men jag föredrar nog att göra rårörd jordgubbssaft, både med tanke på färg och smak. Anledningen till att jag kokade var att jag ville bli klar samma kväll och det är ju ett plus.

Det här receptet använde jag mig av:

Jordgubbssaft:

4 liter jordgubbar
6 dl vatten
5 dl strösocker per liter avrunnen saft
ev 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg i en gryta och häll på hett vatten. Låt allt småkoka i 10 minuter. 
Häll upp fruktmassan i en silduk och låt saften rinna av i ca 30 minuter i en ren gryta. Mät saften.
Blanda i socker efter mängden saft och låt allt koka upp på nytt. Se till att allt socker löst sig. Skumma noga.
Häll upp lite av den varma saften i ett glas och rör ner natriumbensoat. Blanda ner i saften. Om du fryser saften eller dricker upp den inom några veckor behövs inget konserveringsmedel.
Häll upp på rena flaskor.

Av det överblivna jordgubbsmoset blev det till barnens glädje jordgubbsremmar, dessa var klara lagom till frukost.

Barn var glada över att få hjälpa till och rensa och äta så mycket de ville. Trots deras hjälp, vilket troligtvis resulterade i mer städning så tog det sin lilla tid. Först efter tolv hade jag fryst in, hällt upp saften, satt in jordgubbremmarna i ugnen och städat i ordning. Som tar var kom jag ihåg att spara några liter till frukost och smoothie till idag.


Matmuffins


Okej...det är inte så ofta bloggen uppdateras just nu, typ aldrig. Ibland händer det att jag börjar skriva ett inlägg men så blir jag avbruten och det blir kvar oskickat. Detta är ett sådant inlägg, ifrån i midsommar. Ett recept på goda matmuffins som fick ingå i vår lilla midsommarbuffé. De är enkla och går fort att röra ihop utan att behöva bli kletig om händerna. Självklart är de godast nygräddade men går bra att ha i frysen till utflykten. Fyllning går ju ha lite vad som men här är förslag på två. 

Matmuffins: 


4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 ägg
3 msk olivolja
2 dl turkisk yoghurt

Fyllning 1:
16 körbärstomater, stekta i lite olivolja, Salta och peppra
150 g fetaost
1 dl fryst bladspenat
1 dl kärnfria oliver

Fyllning 2:
100 g rökt skinka
100 g festaost
soltorkade tomater
pizzakrydda


Sätt ugnen på 225 grader. Placera muffinsformar på en plåt, gärna en muffinsplåt.

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Blanda ihop ägg, olivolja och yoghurt i en stor bunke. Vänd ner mjölblandningen och arbeta ihop till en smet. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser.

Fördela smeten i muffinsformarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

en söt liten midsommarflicka på väg till dans i Holsby.




18 juni 2015

Buckeye brownie cookies

Har bloggat om dessa kakor förut, de är väldigt goda! Bakade dom till midsommar nu men när jag skulle kolla receptet på min blogg som var länkat till en annan sida gick det inte att komma åt receptet. Letade runt och tror jag hittat samma recept på en annan sida men skriver för säkerhets skull ner det här så det inte försvinner för mig.


Buckeye brownie cookie 30 st

225 g mörk choklad
2 msk smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1,2 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver

Fyllning:
2,5 dl jordnötssmör
2,5 dl florsocker

Garnering:
125 g mjölkchoklad

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka chokladen. Smält chokladen och smöret i micron.
Värm i 4x25 sek i intervaller och rör om lite då och då. Fortsätt till chokladen har smält.

Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna. Häll i chokladen i äggsmeten och rör om. Tillsätt de torra ingredienserna försiktigt.
Smeten blir ganska lös, ställ in den i kylen medan du gör jordnötsbollarna så hinner den stelna lite.

Blanda florsocker och jordnötssmör, elvisp är smidigt. Rulla degen till bollar, lika många som du gör kakor, (receptet säger 24, jag gör 30 st)

Rulla kaksmeten till bollar och lägg på bakplåtspapper (jag får plats med 30 på en plåt)
Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 min. De ska få en hård yta men bli kladdiga på insidan. Övergrädda ej!

När kakorna är gräddade pressa ner jordnötsbollarna lätt på kakorna. Låt svalna helt.

Smält chokladen och bred ut över kakorna, exempelvis med en tesked.