28 december 2014

Amningskudde / puff

I ett av mina första blogginlägg visade jag en amningskudde jag sydde innan Bella skulle komma. Jag använde den väldigt lite som just amningskudde men den har däremot funkat väldigt bra som puff att ligga i, senare som skydd att inte ramla ner från soffan och att sitta mot. Mycket användningsbar enligt mig.

I februari ska Bella o Frank få en liten första kusin på Jonas sida (på min sida har de redan 9 kusiner). Min svägerska önskade sig en sådan i julklapp. Jag har efter en beskrivning från den här bloggen. 

Man kan självklart stoppa den med vanlig kuddstoppning men det som gör den här kudden så go är att det är saccosäckskulor i den så att den formar sig skönt när barnet ligger i den. Jag köper styrolitkulor på Panduro 2-4 mm stora. 169:- för 33 liter. Det behövs ca 25-30 liter. Har läst att det ska finnas billigare på bygghandlar men har ringt runt lite och inte fått tag på något. Fick tips att smula sönder en frigolitskiva men kändes som väldigt mycket jobb. 
När man fyller kudden bör man vara ute för att slippa riskera att få frigolitkulor överallt. Dom fastnar på allt o är svåra att dammsuga upp. Tips är att vara minst två som hjälps åt. Jag klippte sönder en petflaska i botten som jag använde som tratt. Tänk på att inte fylla för mycket. När kudden viks ihop måste det bli luft för barnet att sjunka ner ordentligt.
Nu längtar vi efter att få träffa lilla kusinen (fast inte riktigt än) och hoppas att bebisen ska trivas i sin puff.

Några små vimplar till skötbordet blev med i julklappen. 

8 december 2014

Bra betyg på kaka!

Det här kan nog vara den godaste kakan du bakat!!!
Den kommentaren gav Jonas efter att smakat den här kakan. Det är bra betyg det!


Kan inte annat än att hålla med om att den var god så därför länkar jag receptet så ni också kan testa.

Receptet hittade jag här på bloggen Årstidsboden. Där heter den Buckeye brownie cookies och är en browniekaka med jordnötsfyllning toppad med mjölkchoklad. Mäktig och god! 

2 december 2014

Saffransbullbak

Lördagens saffransbullbak bjöd på två nya varianter för mig. Jag gjorde saffransbullar med vit choklad i  och så ville jag testa att göra gifflar för första gången, dessa med mandelmassa i.

Degen gör jag från bakboken Vinterns söta och du hittar den även här.



Saffransbullar med vit choklad

Fyllning till ca 12 stora bullar:

100 g vit choklad
25 g rumsvarmt smör

Dela fyllningen i lika många högar som bullar.  Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllningen. Nyp ihop hålet ordentligt. Vänd öppningen neråt. Grädda ca 10 min i 250 grader.
Jag penslade dom med ägg och hade pärlsocker på, ett annat förslag är att pensla dom med smör och doppa dom i strösocker när de är färdiggräddade.

Gifflar

Fyllning till ca 15 gifflar:

100 g riven mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
1-2 tsk mald kardemumma

Kavla ut degen ca 1/2-1 cm tjock. Skär i trekantiga bitar, t ex som på en av bilderna. Lägg på fyllning och rulla ihop från den bredaste delen till en giffel. Grädda i 5-8 min i 250 grader.
Dessa ska jag pensla med smör o doppa i strösocker har jag tänkt. Just nu ligger de i frysen…
Av degen som blev över blev det några enkla bullar. Väldigt gott så också!