28 augusti 2013

Trädgårdens skatter

Vilken sommar vi haft och fortfarande har. De senaste dagarna har ju varit underbart sköna och varma men trots sommarvärmen märks det att det är på väg att bli höst. Inte minst märks det i trädgården. Potatislandet står tomt förutom en del ogräs och några sockerärtor som blivit övermogna. Potatisen och löken är skördad. Morötterna i pallkragarna börjar ta slut. Hallonen som vi plockat och ätit till frukost i flera veckor ger numera bara några att mumsa på när man går förbi. Salladen som kunnat räckt till många familjer är nu överväxt och har inte så god smak längre. 
Men fortfarande finns det många fina blommor i trädgården och nu börjar äpplena bli mogna. Det jag gillar mest i trädgården är det jag kan använda, rabarber, fläder, frukt och bär, sånt vi odlar, blommor man kan plocka in och göra buketter av...
Det är en hel del jobb att odla och sköta om en trädgård men tänk vad mycket vi fått för det och oftast tycker jag att det är väldigt, väldigt roligt. :)  

Vi älskar rödlök och vitlök så det var inte så många kvar att ta upp, gullök däremot behöver vi nog inte köpa på ett bra tag. 
Morötter är Bellas favorit. De flesta har varit raka och fina men den här moroten har fått fem fingrar :)
En liten hand som norpar några av de sista bären
Blombuketter gör mig glad
Smidigt att odla i pallkragar, lättare att rensa än i det stora landet.

19 augusti 2013

Älskade Frank

Onsdagen den 14 augusti 08.06 föddes vår lille son. Han är ljuvlig! :) 
Tänk att en liten person kan komma ut ur magen efter nio månader och vara så perfekt, alla kroppsdelar på rätt plats, att allt fungerar inne i kroppen, att han kan äta, sova, andas... Svårt att inte tacka vår skapare. Gud är god mot oss! 

Frank 5 dagar gammal

2 augusti 2013

Massa gott från skogen

I år trodde jag inte att det skulle bli några blåbär plockade, dels hade jag hört hur dåligt med blåbär det skulle vara i skogen och sen att plocka blåbär höggravid känns inte som någon hit. Men med tips från grannen om både hallon och blåbär plus att någon slags "slutetavgraviditetenergi" infunnit sig så har det till min glädje blivit både vildhallon och blåbär plockade. Nu är frysen laddad för att i höst kunna göra goda blåbärssmooties mm. Resten blev sylt och marmelad. 
Sylt

2 liter bär
3 dl strösocker
3 dl syltsocker

Hetta långsamt upp under omrörning, låt sylten koka i 10-15 min. Skumma väl. Häll upp på rengjorda, varma burkar och förslut dom.

Marmelad

1 liter bär
4 dl syltsocker

Kokas i 3 minuter. Skumma. Låt svalna i 15 min innan sylten hälls upp på rengjorda och varma burkar.