27 juli 2013

höstblask...

är det ju verkligen inte nu. Vilken sommar vi har! Men med en mulen förmiddag och några regnskurar så blev det möjlighet till en systund inne idag. Passande nog trivdes Bella i soffan tillsammans med pappa framför en Evertonmatch.
Har ett tag tänkt sy ett sparkskydd till bilen där Bella sitter. Något som lär behövas när höstblasket kommer och leriga skor hoppar upp i bilbarnstolen.
Jag har använt vaxduk och kantband. Det fick bli en liten ficka där uppe för en bok, napp eller en leksak. Längst ner gjorde jag också en ficka som kan samla upp skräp och vatten som rinner ner.



Nu är det fint väder igen, varmt som bara den så nu får det bli bad!

25 juli 2013

Semesterbilder

Jag är nog en sån som gärna vill föreviga upplevelser med en bild, vilket jag säkerligen inte är ensam om. Jag försöker verkligen rensa på bilder i datorn men sedan jag fått en ny kamera blir det bara fler och fler. 

När det är sommar och semester brukar det inte bli färre bilder tagna. I söndags kom vi hem från Böda på Öland, Jonas har varit gårdspastor där en vecka. Med bara knappt tre veckor kvar till bebisen kommer så har jag varit trött och pustat en hel del men har också fått njuta mycket, har helt klart varit svensk sommar när den är som bäst - vilken strand, Bella stortrivdes. Veckan innan det var vi på Hönökonferensen, också en solig sommarvecka. Nu är vi hemma i Värne och bad är det som står på programmet varje dag.
Som sagt många bilder är tagna under dessa semesterveckor...jag kan väl få visa några? ;)
















5 juli 2013

Fläderblomssaft


Så många löss som letat sig upp med myrornas hjälp till fläderbusken och så många gånger jag sprutat vatten och sprayat såpavatten för att bli av med dom. Blivit av med dom har jag inte blivit men de har iallafall inte invaderat busken och de har hållit sig borta från blommorna. Häromdagen var det dags att göra fläderblomssaft och nu tre dagar senare får vi äntligen testa den. Om man inte hinner göra saften just när flädern blommar är det så bra att man kan plocka blommorna och frysa in dom och göra saft senare.

Fläderblomssaften gör jag på samma sätt som både rabarbersaften och jordgubbssaften men den får stå och dra sig lite längre.


Fläderblomssaft
ca 2 1/2 liter
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg strösocker
50 g citronsyra
Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Hembakat bröd

Egentligen "ska" man ju äta grovt bröd, bröd med massa frön i, nyttigt bröd...men jag, när jag köper bröd väljer jag gärna något vitt luftigt bröd, typ jubileumskaka. 

Så därför är det inte så konstigt att jag nu tipsar om två goda recept på vitt bröd. Dels Leilas mammas goda tekokor och så min mammas goda Pain Riche.

Tekakorna har blivit ett favoritrecept, goda att göra på grahamsmjöl också. Pain riche gjorde jag till midsommarbuffén, det är ett gott bröd att ha just till en buffé.



Leilas tekakor (ur boken a piece of cake) 

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl
Värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i 14 bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Mammas Pain riche

6 dl ljummet vatten
16 g jäst
15 dl vetemjöl
2 msk salt

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig. Jäs i 2 timmar.
Forma degen till 6 st pain riche och vrid dom ett par varv. Lägg på en plåt och skåra med en vass kniv. Jäs i 2 timmar. Grädda i 10 minuter i 250 grader. Ta ut bröden och pensla med vatten. Grädda ytterligare 5 min.